23948sdkhjf

Besvikelse över fastställda svavelvärden

2011-12-15 Skogsindustrierna och Sveriges Redareförening är besvikna på att regeringen inte skjuter upp kravet på svavelrening i fartygens avgaser.
Besvikelsen är stor inom bland annat skogsindustrin över att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärd inte tänker skjuta upp kravet på rening av svavel i fartygens avgaser. Redan 2015 kommer det att införas en gräns på 0,1 procents svavelhalt på fartyg som trafikerar bland annat Östersjön och Nordsjön.

– Vi ser mycket negativt och allvarligt på detta, särskilt på årtalet 2015. Det ger höga kostnader, det kommer att gå ut över jobben, och vi anser inte heller att det är tekniskt och kommersiellt möjligt att genomföra, säger Skogsindustriernas VD, Mari S Arwidson, till Sveriges Radio.

Även SCAs VD, Jan Johansson, har engagerat sig i frågan.

– Våra båtfrakter blir väldigt mycket dyrare, så dyra att Ortvikens pappersbruk i dag inte tål sådana kostnader, säger han till Sundsvalls Tidning.

– Beslutet är så dumt och så fel. Östersjön har problem med kvävet, inte med svavel. Dessutom finns det inte tillräckligt med lågsvavlig olja. Men Tyskland och Frankrike gläds åt att vi som konkurrenter drabbas, och Finland har lyckats skjuta på sitt införande till 2020 eller senare, tillägger Jan Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078