23948sdkhjf

Östrands nya mesaugn invigd

2011-12-14 Östrands massafabrik minskar sin påverkan på klimatet med åttio procent, samtidigt som vi bygger en plattform för fortsatt tillväxt. Det sa SCAs VD vid invigningen av Östrands nya mesaugn på tisdagen.
SCAs koncernchef Jan Johansson invigde på tisdagen, tillsammans med Västernorrlands landshövding Bo Källstrand, SCAs halvmiljardinvestering BioLoop 2011 på Östrands massafabrik i Timrå, strax norr om Sundsvall.

- Det här är en fantastisk investering. Att minska oljeförbrukningen med 17 000 kubikmeter och fabrikens kolspår med 80 procent, det är värdefullt inte bara för fabriken och SCA utan för regionen, landet och världen, sa Bo Källstrand vid invigningen.

SCA har investerat runt 500 miljoner kronor i Östrandsfabrikens kemikalieåtervinningssystem, BioLoop 2011. Den största delen av investeringen utgörs av en ny mesaugn, som eldas med pellets från SCAs fabrik BioNorr i Härnösand och ersätter två oljeeldade mesaugnar.

Genom investeringen kan Östrandsfabriken öka produktionen av klorfri blekt sulfatmassa med 10 000 ton per år, samtidigt som utsläppen av fossil koldioxid från sulfatmassaproduktionen
minskar med 80 procent.

- Östrand är SCAs enda renodlade massafabrik och en viktig tillgång för en koncern, som växer och vill fortsätta växa i försäljningen av produkter där massa är en viktig råvara, framhöll Jan Johansson.

SCA Östrand tillverkar klorfri sulfatmassa under varumärket Celeste, CTMP-massa under varumärket Star samt airlaidmaterial under varumärket Luna. Den totala produktionen uppgår till drygt 500 000 ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079