23948sdkhjf

Nytt hot mot etanolpiloten i Örnsköldsvik

2011-12-13 Etanolpiloten i Örnsköldsvik hotas åter av nedläggning. Om inte nya finansieringsmöjligheter hittas, måste driften av anläggningen avvecklas.
Etanolpiloten i Örnsköldsvik invigdes 2004 och är en testanläggning, där metoder utvecklas för att utvinna etanol ur cellulosa.

– En avveckling av driftsengagemanget och en eventuell avveckling av etanolpiloten i Örnsköldsvik skulle vara synnerligen beklaglig mot bakgrund av den satsning på bioenergi och bioraffinaderi som finns längs norrlandskusten. Etanolpiloten är en viktig utvecklingsanläggning inom den satsningen, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Vid ett styrelsemöte under veckan beslutade Sekab E-Technology AB att säga upp drifts- och samverkansavtalet om skötsel och drift av Etanolpiloten.

Sekab E-Technology kommer framöver bara att kunna stå för en mindre del av beläggningen i Etanolpiloten. Merparten av beläggningen och finansieringen måste därför komma från tredje part.

Samtal har under hösten förts med företag, universitet och myndigheter för att lösa frågan, men hittills utan resultat. Sammanlagt saknas beläggning och finansiering för motsvarande 20 miljoner kronor för 2012, vilket skulle belasta Sekab om inte avvecklingen genomförs.

– Det är mycket olyckligt. Tyvärr saknar både Umeå och Luleå universitet, som är två av ägarna till pilotanläggningen, möjligheter att skjuta till pengar till bolaget, eftersom EUs statsstödsregler inte tillåter det, förklarar Ulf Edlund, professor i oorganisk kemi vid Umeå universitet.

Om ingen lösning nås, beräknas verksamheten i etanolpiloten avstanna efter första kvartalet 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078