23948sdkhjf

Skogsindustrin går i bräschen för grön ekonomi

2012-12-12 I en ny skrift, Skogsindustrin och energiomställningen, beskrivs den omvälvande energiomställning, som skogsindustrin har genomgått under de senaste tjugo åren.
Boken, som ges ut av Handelshögskolan i Stockholm (The Stockholm School of Economics Institute for Research, SIR), följer skogsindustrins omvandling från den politiska debatten i slutet på 1980-talet, när omställningen av den svenska energipolitiken påbörjades, till dagens situation, då allt fler bolag satsar offensivt på ”gröna” produkter.

Svensk skogsindustri är världens näst största exportör av papper, massa och sågade trävaror, och samtidigt Sveriges största enskilda industriella användare av skogsråvara och elkraft. Ledande branschföreträdare var länge skeptiska till förnyelsebar energi och storskalig biobränsleproduktion från den svenska skogen. I dag står dock biobränsle och torv för en femtedel av den totala energimängd som tillförs Sverige, och skogsindustriföretag har blivit betydande biobränsleproducenter.

Företag som Södra, Holmen och SCA satsar allt mer resurser på att utveckla nya ”gröna” produkter från skogsråvara. Skogsindustrin går därmed i bräschen för den nya ”gröna” ekonomin och kan öppna lönsamma strategiska fönster in till nya ”gröna” marknader.

Författaren till boken om skogsindustrins energiomställning, Mikael Ottosson, lyfter fram den centrala roll som aktörer utanför skogsindustrin har spelat i branschens omvandling.

- Biobränsle från den svenska skogen fick i slutet av 1980-talet en central roll i den svenska energipolitiken, säger Mikael Ottosson.

Mikael Ottosson är filosofie doktor vid Linköpings universitet. Hans forskningsintressen inkluderar strategi, industriell förändring, resurshantering, marknadsstudier, innovations-, teknik- och vetenskapsstudier. Han är för tillfället involverad i ett forskningsprojekt som analyserar konkurrensen om bioenergin. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078