23948sdkhjf

Industrin fruktar nytt tågkaos

2011-12-09 Skogsindustrin bävar inför den kommande vintern efter två vintrar med snökaos och blockerade järnvägar. SJ och Trafikverket var på torsdagen kallade till riksdagens trafikutskott. Båda lovade att det ska fungera bättre denna vinter.
För ett år sedan var en tredjedel av alla tåg försenade. Den främsta orsaken var nedisade växlar, men också att träd fallit ned på kontaktledningarna. Under perioden november–mars beräknas den samhällsekonomiska kostnaden till 2,4 miljarder kronor, enligt Trafikverkets beräkningar. Industrins kostnader är inte inräknade i den summan.

– Vi har inte gjort någon exakt uppföljning av hur stora kostnader vi drabbades av på grund av att järnvägstransporterna inte fungerade, men de var betydande, säger Stig Wiklund, vice vd i Stora Enso Logistics och ordförande i Näringslivets Transportråd, till Svenska Dagbladet.

– Men den stora kostnaden, och den går inte ens att uppskatta, är de affärer vi gått miste om på grund av att kunder har bytt leverantör av säkerhetsskäl. Jag är övertygad om att det skulle bli en helt annan reaktion bland politikerna, ifall man fick klart för sig vad störningarna kostar för exportindustrin och svensk ekonomi, fortsätter Wiklund.

I höstens budgetproposition anslog regeringen under två år 3,6 miljarder kronor extra till underhåll av järnvägarna.

För tredje året i rad kallade riksdagens trafikutskott på torsdagen till öppen utfrågning om hur järnvägen ska klara vintern. Utskottets ordförande, Anders Ygeman (s), inledde med att slå fast, att det var en tradition som riksdagen gärna kan vara utan, skriver TT.

Jan Pettersson, Trafikverkets chef för underhåll av vägar och järnvägar, förklarade att man inför årets vinter utgått från att den kommer att bli lika tuff som de båda föregående.

Verket har bland förändrat bemanningsrutinerna så att 400-500 personer extra snabbt kan sättas in vid stora störningar. Nya snöröjningståg har köpts in, mycket arbete har lagts ned för att skydda växlarna, och en mängd träd har tagits bort längs spåren, rapporterar TT.

- I samband med stormen nyligen såg vi att det arbetet redan burit frukt, sa Jan Pettersson. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064