23948sdkhjf

Holmen uppvärderar sitt skogsinnehav

2011-12-09 Holmen har genomfört en omvärdering av sitt skogsinnehav, vilket kommer att påverka rörelseresultatet i det fjärde kvartalet med 3,6 miljarder kronor och resultatet efter skatt med 2,6 miljarder kronor.
Uppvärderingen baseras på en ny avverkningsplan samt ändrade pris- och kostnadsantaganden.

- Vårt aktiva och långsiktiga skogsvårdsarbete gör att vi trots ökad avverkningstakt kan öka virkesförrådet i våra skogar med 40 procent under de kommande fyrtio åren, säger Sören Petersson, affärsområdeschef för Holmen Skog.

Den nya avverkningsplanen påverkar värderingen av Holmens växande skog med 2,4 miljarder kronor. Förutom avverkningstakten har antaganden avseende försäljningspriser och kostnader stor betydelse för skogens redovisade värde. De senaste åren har både priser och kostnader ökat mer än tidigare bedömningar. Vid värderingen har därför antagandet om framtida pris- och kostnadsinflation höjts, vilket sammantaget påverkar värdet med 1,2 miljarder kronor.

- De senaste årens snabba prisökningar är drivet av en stark efterfrågan från sågverken samt ökad användning av ved för energiproduktion. Sett över en längre tidsperiod har virkespriserna stigit i takt med inflationen i samhället. Den nya värderingen baseras på en syn att skogen är en tillgång som kommer att öka i värde över tiden, säger Magnus Hall, koncernchef i Holmen.

Holmen har 1,3 miljoner hektar mark, varav 1,0 miljon hektar utgör produktiv skogsmark. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141