23948sdkhjf

Fett till pappersindustrin orsak till tysk dioxinskandal

2011-01-07 3000 ton dioxinhaltigt fett, som blivit över efter tillverkningen av biodiesel och som blandats i djurfoder, är orsaken till dioxinhaltiga ägg i Tyskland. Fettet skulle egentligen ha använts i pappersindustrin.
Ägg som innehåller det cancerframkallande miljögiftet dioxin kan ha exporterats från Tyskland till Nederländerna. Uppgifterna från Tyskland är än så länge preliminära. På onsdagen visade sig den tyska dioxinskandalen vara mycket mer omfattande än vad som tidigare har varit känt, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Orsaken till dioxinskandalen i Tyskland uppges vara att 3 000 ton dioxinhaltigt fett, som blivit över efter tillverkning av biodiesel, har blandats i djurfoder. Fettet har sedan i sin tur blandats samman med andra näringsämnen, så att det i slutänden har ingått i så mycket som 150 000 ton djurfoder, rapporterar Ekot.

Fettet skulle egentligen ha använts i pappersindustrin. Halterna av de cancerframkallande och fosterskadande ämnena är enligt konsumentskyddsmyndigheten i delstaten Niedersachsen oerhört höga. Men i de första testerna av ägg som har lagts av höns, som har ätit av fettet, är halterna inte lika alarmerande – bara på tre av 18 gårdar överskrider äggens dioxinhalter gränsvärdena.

Polisen har genomfört en razzia på det företag, som det dioxinhaltiga fettet ska ha kommit ifrån. En förundersökning mot tillverkaren har också inletts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047