23948sdkhjf

Aerogel kan ge papper nya egenskaper

2011-01-05 Aerogel är ett material, som kan ersätta leran i papperstillverkning. Svenska Aerogel AB i Gävle har patenterat sitt aerogel-material, som fått stor internationell uppmärksamhet.
Svenska Aerogel AB har visat att serieproduktion är möjlig av materialet aerogel, ett mycket lätt och poröst material, som kan komma att revolutionerna ett flertal industriella områden. Aerogel är till exempel ett utmärkt isoleringsmaterial och är ofarligt, miljövänligt och extremt lätt.

Aerogel kan jämföras med kiselgel men har betydligt mindre kiseldioxid och mer hålrum. Ett gram aerogel, från Svenska Aerogel kan ha en inre yta på inemot 500 kvadratmeter! Materialet har därför också utmärkta absorptionsegenskaper.

Inom pappersindustrin väntas aerogel främst kunna användas som ersättning för leran i papperet. Därmed kan papperets egenskaper också förändras. Exempelvis kan papper blir lättare med aerogel.

– Tanken var från början att ta fram ett bra filtreringsmaterial för molekylär filtrering. Arbetet startade 1997 med att en person från filtreringsbranschen uttryckte sitt intresse för detta. Han pratade med ”vår” professor Crister Sjöström och menade att aerogel skulle var fantastiskt bra för gasfiltrering. Den färdiga produkt vi har på det området just nu kan fånga svaveldioxid, men behöver breddas till att fånga alla svavelföreningar. Vi tittar även på detta för vätska, berättar Anders Lundström, VD i Svenska Aerogel, för IDGs nyhetssajt på nätet.

Svenska Aerogel räknas som miljöföretag och är medlem i Cleantech Inn Sweden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109