23948sdkhjf

Energimyndigheten ska hålla koll på biobränslen

2010-12-15 Regeringen har utsett Energimyndigheten som tillsynsmyndighet avseende hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen.
Den nya förordningen träder i kraft vid årsskiftet. Som tillsynsmyndighet kommer Energimyndigheten att ha ansvar för att lagen och förordningen för hållbarhetskriterier för biodrivmedel följs, skriver nyhetssajten Processnet.se.

Energimyndigheten kommer nu att ta fram föreskrifter med mer detaljerade bestämmelser om rapportering, oberoende granskning, krav på kontrollsystem och metod för beräkning av växthusgasminskning.

Biodrivmedel och flytande biobränslen måste uppfylla ett antal kriterier för att betraktas som hållbara. Leverantörer och användare ska rapportera till tillsynsmyndigheten och visa på hållbarheten om de fortsatt vill få skattelättnader eller elcertifikat för dessa bränslen.

Hållbarhetskriterierna omfattar skydd av mark med stor biologisk mångfald och skydd av mark med höga kollager. Dessutom ska användningen av bränslena medföra en minst 35-procentig minskning av växthusgasutsläpp, jämfört med utsläpp från motsvarande fossila bränslen. Minskningen avser de utsläpp som uppstår under hela bränslets livscykel – från odling fram till och med förbränning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063