23948sdkhjf

Elpriset stoppar fler bruk

2010-12-14 Det höga elpriset har slagit ut ytterligare produktion i massa- och pappersindustrin. SCA tvingades stoppa en av pappersmaskinerna på Ortvikens bruk i Sundsvall.
Produktionen av CTMP-massa vid Rottneros bruk i Värmland har legat nere sedan ungefär tio dagar till följd av det extremt höga elpriset, och på måndagen stoppades alltså även en av pappersmaskinerna på Ortvikens bruk av samma orsak.

- Vi har beslutat att låta PM2 stå, åtminstone ett dygn, sedan får vi se hur det utvecklas, säger Björn Lyngfelt, informationschef vid SCA Forest Products.

Också förra vintern, i början av 2010, tvingades SCA stoppa samma maskin på Ortvikens bruk några gånger. Även då var det elpriset, som var orsaken.

- Man ville inte tro att vi skulle råka ut för det här även i vinter, säger fabrikschefen på Ortviken, Kristina Enander, till Sundsvalls Tidning.

- Det är extremt olyckligt att vi har en situation, där svenska bolag tvingas stänga produktionen en ganska normal vinterdag, säger SCAs koncernchef, Jan Johansson, med anledning av det inträffade.

De senaste dagarnas kyla och problem med vissa kärnkraftsreaktorer har medfört att Sverige behövt ta till reservkraften, rapporterar TT. På tisdagen körde de fossileldade kraftverken i Karlshamn och Stenungsund i gång.

På tisdagsförmiddagen utbröt en brand Oskarshamns kärnkraftverk. Branden var släckt efter ungefär en timme och förorsakade inget driftsstopp på verket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062