23948sdkhjf

Domsjö investerar ytterligare 300 miljoner

2010-10-01 Domsjö Fabriker har beslutat om ytterligare investeringar för cirka 300 miljoner kronor. Investeringspaketet innehåller bland annat en modernisering av utrustningen i renseriet samt uppförande av ytterligare en tork för lignin.
Under åren 2000-2009 har 850 miljoner kronor investerats i Domsjö Fabrikers anläggning i Örnsköldsvik. I styrelsens strävan efter fortsatt utveckling av verksamheten har vid torsdagens styrelsemöte beslutats om ytterligare investeringar för totalt cirka 300 miljoner kronor.

Den första lignintorken startades i Domsjö 2009. Produkten har haft en mycket gynnsam utveckling på marknaden. Med fördubblad torkkapacitet fördubblas mängden torkat lignin, och det ges även större möjligheter till kvalitetshöjande och värdeskapande produktutveckling. Investeringen i renseriet är ett steg mot att uppnå en årsproduktion av specialcellulosa på 255 000 ton. Då huvudmarknaden för specialcellulosa finns i Asien, kommer Domsjö att flytta fram marknadspositionerna i Kina, där ett säljbolag ska etableras.

Vid sidan om de beslutade investeringarna fortgår planerna på uppförande av en anläggning för produktion av biodrivmedel. Dessutom drivs ytterligare flera tillväxtorienterade projekt för att möta marknadens krav på nya gröna produkter och ökade volymer.

Domsjö Fabriker befinner sig i stark expansion. Under en längre tid har marknadsläget varit mycket gynnsamt för bioraffinaderiets tre huvudprodukter; specialcellulosa, lignin och bioetanol. Den positiva marknadsutvecklingen har gett stabila priser på en hög nivå, vilket bidrar till bolagets goda lönsamhet, skriverföretaget i en pressrelease på fredagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125