23948sdkhjf

"EU saknar handlingskraft mot olaglig virkesimport"

2009-12-16 EUs jordbruksministrar missade på tisdagskvällen chansen att skärpa förslaget till ny EU-lag mot handel med olagligt virke. Förslag till skärpningar i texten gick inte igenom, och förordningen träder i kraft senare än beräknat.
Enligt OECD står illegalt avverkat virke för omkring 40 procent av allt virke som handlas i Kina, Ryssland och de tropiska länderna. En viktig drivkraft bakom avskogningen är i-ländernas ökande efterfrågan på billigt virke, skriver Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande. WWF har länge arbetat för tuffare lagar mot import av illegalt avverkat virke till EU. Enligt en WWF-rapport importerades 2006 uppskattningsvis 27 miljoner kubikmeter olagligt virke till EU, vilket motsvarar 16-19 procent av EUs totala virkesimport.

När EUs skogsministrar, med Eskil Erlandsson i spetsen, tog beslut udner pågående ministerrådsmöte i Bryssel 14-16 december, blev det inga skärpningar av lagen. På vissa punkter har kommissionens förslag försämrats.

- Det är beklagligt att ministrarna under det svenska ordförandeskapet inte visat mer handlingskraft i den här viktiga globala skogs- och klimatfrågan, säger WWFs generalsekreterare, Lasse Gustavsson, i ett pressmeddelande.

Avskogning och annan skogsförstörelse bottnar ofta i olaglig avverkning. Koldioxidutsläpp från avskogning står för upp till en femtedel av de globala växthusgasutsläppen.

- Det är sorgligt att det är så svårt för EU-länderna att enas kring en effektiv lagstiftning på hemmaplan, som bidrar till att hejda förstörelsen av tropiska regnskogar. Detta sker samtidigt som hela världens ledare nu diskuterar åtgärder för att stoppa avskogningen på klimatmötet i Köpenhamn, säger Lasse Gustavsson.

- Nu är det viktigt att Europaparlamentet står på sig och driver igenom de förbättringar som man tidigare har krävt. En överväldigande majoritet av Europas medborgare och många företag vill ha en kraftfullare lagstiftning, framhåller Per Larsson, som arbetar med skogsfrågor på WWF.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094