23948sdkhjf

Beslut klart om Korsnäs' energiinvestering

2009-12-14 Styrelserna i Kinnevik och Korsnäs fattade på fredagen det formella beslutet om den bioenergianläggning i Gävle, som Papernet kunde rapportera om i slutet av november. Det rör sig om en investering på 1,8 miljarder kronor i samarbete med Gävle kommun.
Korsnäs avser, enligt fredagens styrelsebeslut, att investera cirka 320 miljoner kronor i aktier och förlagslån, motsvarande 50 procent i det gemensamt ägda bolaget Bomhus Energi AB. Dessutom kommer Korsnäs att göra ytterligare energiinvesteringar om cirka 145 miljoner kronor i befintlig anläggning för leverans av spillvärme till Gävle Energi.

Syftet med investeringarna är att, från 2013, säkra leverans av miljövänlig el och ånga till Korsnäs bruk i Gävle samt fjärrvärme till Gävle Energis kunder. Investeringarna medför att Korsnäs oljeförbrukning minskar väsentligt, samtidigt som elproduktionen och användandet av spillvärme från Korsnäs bruk ökar. Korsnäs Gävle kommer i och med investeringarna att höja andelen egenproducerad el från 38 till 45 procent.

Investeringarna kommer också att sänka oljeförbrukningen med 21.000 kubikmeter per år. Sammantaget med den nya indunstningsanläggningen, som är under byggnation, kommer oljeförbrukningen att minska från dagens nivå om 44 000 kubikmeter per år till 4 000 kubikmeter per år. Därmed sänks den totala miljöbelastningen från Korsnäs Gävle från nuvarande nivå om 125 000 ton till 10 000 ton CO2 per år. Sänkningen motsvarar fler än 10.000 oljeeldade villors årliga förbrukning.

Den nya bioenergianläggningen ska vara driftklar under hösten 2012. Investeringarna kommer att påverka Korsnäs' kassaflöde under 2010-2012. Investeringsbeslutet är villkorat av att slutliga avtal undertecknas av parterna samt att Bomhus Energi AB erhåller erforderlig extern finansiering, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063