23948sdkhjf

Bäckhammar anmält för miljöbrott

2009-01-14 Länsstyrelsen i Värmlands län har anmält Bäckhammars bruk i Kristinehamn till åklagarmyndigheten för ett misstänkt miljöbrott. Anmälan gäller ett utsläpp i somras, som orsakade fiskdöd i sjön Vismen.
I slutet av juli släppte Bäckhammars bruk i samband med en driftstörning ut orenat avloppsvatten i sjön Vismen. Enligt Nordic Paper, som äger Bäckhammar, orsakade ett strömavbrott ett haveri i ett ställverk, vilket gjorde att förorenat vatten leddes vidare direkt till bioreningsanläggningen. Det orsakade i sin tur störningar i reningsprocessen, som ledde till att förorenat vatten rann ut i sjön.?

För att komma till rätta med problemet har Bäckhammars bruk installerat en ventil, som tvångsstänger tillförsel av vitlut till en upplösningstank tidigare i systemet, om nivåerna blir för höga. Denna ventil ska också stängas automatiskt vid strömavbrott.

Länsstyrelsen menar att bruket har brutit mot miljöbalken på två punkter i samband med utsläppet. Dels genom att brukets säkerhetsrutiner brast, och dels genom att bruket inte anmälde den fiskdöd som utsläppet orsakade. I stället fick länsstyrelsen reda på utsläppet först när kringboende började rapportera in påträffade döda fiskar, rapporterar nyhetssajten Processnet.se.??

Åklagarkammaren i Karlstad ska nu ta ställning till om de vill driva fallet vidare i domstol.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109