23948sdkhjf

Protest mot Pappers ledning

2009-01-12 Det mullrar inom fackförbundet Pappers. Brytningen i höstas med arbetsgruppen Framtida Avtal, där bland andra Pappers tidigare avtalssekreterare Lennart Olovsson ingår, får nu hård intern kritik. Elva lokalavdelningar går till storms mot Pappers ledning.
I ett uttalande – Maktspråk mot nya idéer – går elva av Pappers lokala avdelningar öppet ut och kritiserar förbundsledningen för att den brutit allt stöd och samarbete med arbetsgruppen Framtida Avtal, rapporterar tidningen Dagens Arbetes nätupplaga.

Arbetsgruppen Framtida Avtal bildades efter den förra avtalsrörelsen och har bestått av förhandlingsansvariga i ett antal LO-förbund, bland annat Pappers tidigare avtalssekreterare Lennart Olovsson. Pappers ledning ställde sig till en början positiv till gruppens arbete, men i höstas kunde Papernet rapportera, att Pappers bröt allt samarbete med gruppen, vars arbetssätt beskrevs som att "ta genvägen till att försöka påverka förbundsförhandlarna över huvudet på fackförbundens medlemmar".

Detta har rört upp stämningen på flera håll inom Pappers, och elva lokalavdelningar går nu till storms mot Pappers ledning. "Vi behöver fler, inte färre, som har idéer om hur vi ska flytta fram medlemmarnas positioner”, heter det bland annat i protestskrivelsen.

I uttalandet sägs vidare, att Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg "fått kalla fötter" av gruppens arbete och att han i sin kritik "använder ett språkbruk som anstår en gammaldags brukspatron, när någon yttrat något som strider mot den utstakade linjen".

- Pappers beslut att lämna arbetsgruppen är olyckligt och fel väg att gå, säger Dennis Bäckman, Pappers klubbordförande i Figeholm, till Dagens Arbete.

- Vi måste få en rejäl diskussion på de kommande distriktsmötena och på förbundsårsmötet i maj. Både runt de framtida avtalsfrågorna och hur förbundet ska ledas, tillägger Bäckman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063