23948sdkhjf

Jobbgaranti på Smurfit Kappa Kraftliner

2009-01-05 Ingen ska sägas upp under de närmaste tre åren vid Smurfit Kappa Kraftliner i Pireå. En jobbgaranti i utbyte mot att facket medverkar i en arbetsgrupp för brukets framtidsfrågor - det är det något annorlunda upplägget på Piteå-bruket.
Överenskommelsen i Piteå är unik. Ett avtal har träffats mellan bruksledningen och det lokala facket, som dels innehåller en garanti att ingen kommer att sägas upp under de kommande tre åren, och dels innebär att facket medverkar i de organisationsförändringar som kommer att krävas för att klara lågkonjunkturen och den förändrade omvärldssituationen.

Enligt Smurfit Kappa Kraftliner är överenskommelsen ett sätt att möta den kris, som branschen står inför. I ett pressmeddelande skriver företaget, att man vill "undvika långdragna, frustrerande och ineffektiva diskussioner". En arbetsgrupp, där fack och företagsledning tillsammans ska försöka hitta lösningar, ska ersätta den hittillsvarande modellen, där ledningen tagit fram planer, som sedan presenterats för facket.

- Nu får facket vara med från början. Arbetstagarna är de som kan verksamheten bäst. Det är tufft i omvärlden, och vi måste hitta kreativa lösningar, säger brukets presonalchef, Ann-Helen Thyni, till Piteå-Tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093