23948sdkhjf

Klippans styrelse inför rätta

2008-12-29 Sex tidigare ledamöter i Klippans styrelse dras inför domstol av Klippans konkursbo. "Vårdslösa affärer" är anledningen, och främst handlar det om köpet av det skotska pappersbruket Caldwell, som kom att bli spiken i kistan för Klippan.
Efter några år av stor turbulens gick Klippan i konkurs 2006. En bidragande rosak var köpet av pappersbruket i Caldwell i Skottland, som lades ned knappt ett år efter köpet. Efter att ha granskat affären har Klippans konkursbo gjort bedömningen att köpet av Caldwell bruk var så vårdslöst, att sex av de tidigare styrelseledamöterna stäms på sammanlagt 59 miljoner kronor. Det rapporterar nyhetssajten Pointlex. Enligt konkursboet har beslutsunderlaget varit undermåligt, och affären genomfördes först efter starka påtryckningar från två av ledamöterna.

Tre av Klippans dåvarande styrelseledamöters agerande i samband med Caldwell-affären ska prövas av Mölndals tingsrätt och tre ska prövas av Stockholms tingsrätt.

Efter ett misslyckat försök att rädda Klippan av den småländska stålindustrikoncernen Welandgruppen, lades bruken i Klippan och Mölndal ned, medan bruket i Lessebo köptes av sågverkskoncernen Vida. Papperstillverkning i mindre skala startades åter i Klippan av nya ägare under namnet Svenska Pappersbruket. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062