23948sdkhjf

Explosion på UPM i Jakobstad

2008-12-29 En explosion på UPMs massafabrik orsakade en stor smäll i Jakobstad på söndagskvällen. Den kraftiga smällen hördes flera mil från olycksplatsen. Det är fortfarande oklart vad som orsakade explosionen.
På grund av juluppehållet hade de starkt illaluktande gaserna, som vanligtvis bränns, letts till den 150 meter höga skorstenen på fabriken, där de av någon orsak exploderade före klockan nio på söndagskvällen. Plåtar från skorstenen flög mer än 40 meter i explosionen, men ingen människa skadades, rapporterar nyhetsbyrån FNB.

Enligt UPM skulle olyckan inte ha medfört någon fara för personalen, även om fabriken skulle ha varit i drift.

– Jag ser inte att det skulle ha kunnat vara en nära ögat-situation med tanke på personskador. Det här är en avlägsen del av fabriken, säger tekniske direktören Heikki Öhman.

Fabriken skulle enligt planerna ha körts igång efter juluppehållet på måndagen, men starten skjuts nu upp på grund av olyckan.

- Förseningen kostar mer än vad själva reparationen av skorstenen gör, säger Heikki Öhman, som uppskattar kostnaden för reparationen av skorstenen till cirka 100.000 euro.

Explosionen inträffade på 15 meters höjd inne i skorstenen.

- Vad som antänt luktgaserna är ett tekniskt mysterium. Det finns inga fläktar eller annan elapparatur som kan skapa gnistor på den höjden. Vi fortsätter att utreda orsaken, säger Heikki Öhman till Österbottens Tidnings nätupplaga. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078