23948sdkhjf

Tuula Teeri får topp-jobb

2008-12-19 Pofessor Tuula Teeri vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har utnämnts till rektor för det nya finska toppuniversitet, Aaltouniversitetet.
Aaltouniversitetet gick tidigare under arbetsnamnet innovationsuniversitetet. Det bildas av Finska handelshögskolan, Tekniska högskolan och Konstindustriella högskolan i Helsingfors och inleder sin verksamhet om knappt ett år. Finska staten skjuter in ett startkapital på 200 miljoner euro, och näringslivet bidrar med 80 miljoner euro, rapporterar nyhetsbyrån FNB.

– Jag är jätteglad över utnämningen. Överallt i Europa förnyar man univeristeten, och Aaltouniversitetet går i spetsen för utvecklingen, säger Tuula Teeri.

Teeri kom till KTH 1996 efter att tidigare ha arbetat med forskning kring cellulosanedbrytning vid det finländska forskningsinstitutet VTT. På KTH har Tuula Teeri och hennes forskarteam med hjälp av ett växtenzym, XET, hittat en metod att baka ihop papper mad andra material som plast eller kemikalier, utan att vedfiberstrukturen skadas. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062