23948sdkhjf

Gillbergs metanolfabrik ifrågasätts

2008-12-18 Miljöprofilen Björn Gillbergs planer på en fabrik för tillverkning av skogsbaserad metanol ifrågasätts allt mer. Flera forskare gör tummen ner för Gillbergs planer, och på Skogsindustrierna tror man inte att skogen räcker.
Professor Guido Zacchi vid Lunds universitet dömer ut Björn Gillbergs planer på en metanolfabrik i värmländska Hagfors. Han anser, att det inte finns tillgänglig teknik för metanolproduktion ur skogsråvara i fullständig kommersiell skala.

- Zacchi talar i egen sak, kontrar Björn Gillberg.

- Han har patent på etanoltillverkning ur skogsråvara och kan dessutom inget om förgasningsteknik, säger Gillberg till Nya Wermlands-Tidningen.

Men även andra forskare är tveksamma till Gillbergs storskaliga planer på tillverkning av 300 000 liter metanol per dygn. Och på Skogsindustrierna anser man, att skogen inte räcker för Gillbergs satsning. Det går åt avverkningsrester och stubbar från cirka 400 hektar skog för att klara dygnsproduktionen på 300 000 liter, enligt Skogsindustrierna.

- Den tillväxt vi har går till skogsindustrin. De avverkningsrester vi har från skogen går till ökad användning hos värmeverken, säger Skogsindustriernas energidirektör, Lars-Erik Axelsson, till nyhetssajten Realtid.se. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078