23948sdkhjf

Göran Persson: Missa inte klimatnyttan i skogen

2008-12-17 Ett nytt klimatavtal i Köpenhamn 2009 kommer knappast att bli verklighet utan nya lösningar. Skogarna på norra halvklotet är en resurs, som hittills helt har försummats i förhandlingarna. Det säger Sveaskogs ordförande, tidigare statsministern Göran Persson.
Enbart det svenska skogsbruket minskar utsläppen av koldioxid till atmosfären med 60 miljoner ton per år, varav 14 miljoner i Sverige och 46 miljoner utanför landet. Skogen binder koldioxid, och råvaran ersätter andra material. Denna klimatnytta kan öka ytterligare, enligt en studie om skogsbrukets klimatnytta som Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och schweiziska forskare har genomfört på Sveaskogs uppdrag.

- Hittills har diskussionen varit ensidigt fokuserad på att förhindra avskogning i tropiska regnskogar. Det är nog så viktigt. Men även norra halvklotets skogar är avgörande för klimatet. Med en skötsel som ökar skogens tillväxt kan vi öka inlagringen av koldioxid och samtidigt ersätta olja, plast, stål och betong med förnyelsebart trä. Ett aktivt skogsbruk som motverkar växthuseffekten går att förena med höga ambitioner kring biologisk mångfald, konstaterar Göran Persson.

Marie S Arwidson, VD i Skogsindustrierna, säger i en kommentar till Skogsstyrelsens konsekvensanalys och virkesbalansberäkning, som på tisdagen överlämnades till regeringen, att det finns utrymme för att ytterligare öka skogens stora betydelse för svensk klimat- och miljöpolitik utan att äventyra dess viktiga roll som råvarukälla för skogsindustrin. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063