23948sdkhjf

Stärkt Arctic Paper förbereder Polen-flytten

2008-12-17 Med en stabil tillväxt och 136.9 miljoner kronor i vinst under årets första nio månader, förbereder sig Arctic Paper för flytten till Polen. Ett nytt bolag, Arctic Paper SA är registrerat och ska introduceras på Warszawabörsen.
All verksamhet i Arctic Paper AB, bruken i Munkedal, Kostrzyn och Mochenwangen samt säljbolagen, flyttas nu över till det nya bolaget Arctic Paper SA. Koncernens nya säte blir i Kostrzyn, och ny VD och koncernchef blir Micha∏ Jarczynski, sedan 2003 platschef för bruket i Kostrzyn. Centrala funktioner som försäljning och marknadsföring blir kvar i Göteborg.

Arctic Papers försäljning uppgick till 2 685,8 miljoner kronor under årets nio första månader. Rörelseresultatet uppgick till 136.9 miljoner. Vinsten efter skatt blev 120.3 miljoner och var 27 procent högre än vid samma period 2007. Det finansiella resultatet för de första tre kvartalen av året gäller verksamheten i det nya bolaget och inkluderar inte bruket i Håfreström, som är under avveckling. Förvärvet av det tyska bruket Mochenwangen Papier slutfördes i november, och brukets resultat ingår ännu inte i kvartalssiffrorna.

- Att kunna öka vinsten när flera europeiska ekonomier upplever tuffa tider är naturligtvis glädjande. I dag är vi en av Europas ledande tillverkare av bok- och finpapper med en tydlig strategi och långsiktig finansiering. Därmed har vi de förutsättningar som behövs för att fortsätta utveckla företaget, säger Olle Grundberg, styrelseordförande i Arctic Paper.

Arctic Paper har genomfört en total långsiktig refinansiering och omförhandlat sina lån med bankerna. Lånesumman uppgår till cirka 90 miljoner euro. Refinansieringen är en del i förberedelserna inför börsnoteringen under 2009.

Arctic Papers försäljning av obestruket finpapper uppgick under årets första nio månader till 310 000 ton, en ökning med nio procent jämfört med samma period 2007.

Företaget fortsätter sin strategi att växa både organiskt och genom förvärv. Höstens köp av Mochenwangen godkändes av den tyska konkurrensmyndigheten i oktober, och när köpet av Grycksbo Paper är klart, kommer Arctic Papers produktionskapacitet att uppgå till 805 000 ton. Detta gör Arctic Paper till en av de ledande tillverkarna av bok- och finpapper i Europa. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11