23948sdkhjf

Lilla Edet vann tvist med Energimyndigheten

2008-12-17 Länsrätten i Stockholm har gett SCAs tissuebruk i Lilla Edet rätt mot Energimyndigheten i en tvist om elcertifikat. Bruket får därmed sina avgifter sänkta med över sex miljoner kronor.
Tvisten härstammar från 2006, när en del av brukets tillverkningsprocess inte längre klassificerades som elintensiv enligt Svenskt Näringsgrensindelning, SNI. Energimyndigheten använder SNI för att avgöra om ett företag är elintensivt och därmed slipper betala för elcertifikat. När delar av verksamheten inte längre klassades som elintensivt enligt SNI, krävde Energimyndigheten Lilla Edets bruk på 7,3 miljoner kronor i extra avgift, skriver nyhetssajten Processnet.se..

2007 ändrades SNI-klassificeringen så att hela brukets verksamhet åter räknas som elintensivt, och sedan dess har problemet med klassificeringen varit löst. SCA hade dock helst sett att även den extra avgiften ströks, något som Energimyndigheten inte gått med på.

Efter flera olika rättsliga turer har nu länsrätten i Stockholm i en dom beslutat att SCA ska slippa betala större delen av straffavgiften från 2006. Bolaget måste dock fortfarande betala en kvotpliktsavgift på drygt en miljon kronor.

- Vi tycker det är fel att vi ska betala men är i alla fall tillfredsställda med att det i huvudsak gick vår väg, säger Mats Kristensson, bolagsjurist på SCA i Sundsvall, till TT.

SCA överväger fortfarande att överklaga domen för att bolaget även ska slippa kvotpliktsavgiften, men har ännu inte tagit beslut om den saken. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063