23948sdkhjf

Skogsstyrelsen ”Skogsindustrierna har fel”

En kärnfråga handlar om skogens förmåga att lagra koldioxid. Skogsindustrierna skriver i sitt klimatmanifest att den svenska skogen och produkterna från skogen tar upp och lagrar mer koldioxid än alla fossila koldioxidutsläpp som sker i landet.
– Detta är tyvärr inte sant. Ett sådant resonemang kräver att man bortser från avgångar i produkter. Om man tittar på hur produktlagren ändras ser man att lagringen är för liten, säger Hillevi Eriksson.

Hon får stöd av SLU-forskaren Mats Olsson.
– Resonemanget är överoptimistiskt. Det är för brett tolkat och de drar lite för snabba slutsatser. Ordagrant är det korrekt, men det förutsätter att inga av de produkter som tillverkas av skogen bränns, vilket är orealistiskt, säger Olsson.

Att åsikterna går isär beror på att man har räknat olika på lagringen av koldioxid i produkter. Skogsindustriernas beräkningar bygger på att produkterna aldrig kasseras.
– Meningsskiljaktigheten ligger i hur man räknar lagring i produkter. Vi har räknat med att 30 miljoner ton lagras i produkter, det gäller så länge produkten lever, säger Linda Eriksson, rådgivare skogliga frågor på Skogsindustrierna.

Läs hela artikeln i senaste numret av Nordisk Papperstidning./KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.189