23948sdkhjf

Kemijärvi bruk ockuperades i protest mot nedläggning

2008-01-04 Stora Ensos massafabrik i Kemijärvi ockuperades på torsdagen i protest mot den förestående nedläggningen.
Personal och en aktionsgrupp som vill bevara fabriken intog anläggningens matsal på torsdagseftermiddagen. De krävde att Finlands regering och Stora Enso ser till att produktionen vid fabriken kan fortsätta. Efter ett par timmar lämnade ockupanterna fabriksområdet.

Omkring 300 Kemijärvibor deltog i aktionen, både anställda och andra, rapporterar TT. Dessutom deltog representanter för kommunen.

- Finska staten, som är största ägare i Stora Enso, har hanterat frågan tafatt och tandlöst. Pratet om att ägaren inte kan ingripa i Stora Ensos verksamhet är rent strunt. Både i börsnoterade och andra bolag är det ägaren som avgör bolagets riktlinjer och stora beslut, säger Heikki Nivala, ordförande i kommunstyrelsen i Kemijärvi.

Massafabrikens personal föreslog på ockupanternas möte att en opartisk instans, till exempel Statens tekniska forskningscentral (VTT), undersöker vilka specialegenskaper det lappländska virket har och hur det kan användas inom pappersindustrin.

Stora Enso meddelade i höstas att fabriken i Kemijärvi ska läggas ned. 200 anställda får gå, men tio gånger så många berörs enligt personalen av beslutet.

Stora Enso har inte gått med på att sälja fabriken. Ruukki Group la ett bud på anläggningen i december, men budet avvisades. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062