23948sdkhjf

UPM vinstvarnar och drar ned produktionen

2007-12-17 UPM vinstvarnar för fjärde kvartalet och minskar produktionen genom tillfälliga och permanenta stängningar. Miramichi bruk i Canada läggs ned för gott. I Finland stängs pappersmaskiner temporärt mellan tre och tio månader, och i Österrike stängs en maskin i två månader.
Med beskedet från UPMs koncernledning på måndagseftermiddagen reduceras bolagets produktionskapacitet inom magasinspapper med 450 000 ton genom nedläggningen av Miramichi i Canada. Nedläggningsbeskedet avseende Miramichi bruk var väntat – fabriken har varit temporärt stängd sedan augusti.

Nedläggningen av Miramichi kommer att belasta UPMs resultat för fjärde kvartalet med en engångskostnad på 105 miljoner euro.

UPMs produktion av tidningspapper minskas under 2008 med 250 000 ton genom att i tio månader stänga PM4 vid Kajaani bruk i Finland och i två månader PM4 vid Steyermühl bruk i Österrike. I Kajaani räknar man dessutom med att kunna minska antalet anställda genom att organisera om och strömlinjeforma produktionen för ökad kostnadseffektivitet.

Kapaciteten inom etikettpapper minskas genom stängning av två pappersmaskiner i Jämsänkoski och Tervasaari i upp till tre månader. UPM lägger dessutom permanent ned två äldre bestrykningslinjer för etikettpapper i Tammerfors och en i Melbourne, Australien.

Utöver dessa åtgärder kommer UPM att inleda förhandlingar om en eventuell nedläggning av träkomponentfabriken i Luumäki i Finland.

Totalt berörs inemot 700 anställda av åtgärderna. Företaget räknar med kostnadsbesparingar i storleksordningen 50-70 miljoner euro per år, främst inom virkesförsörjning, returpapper, energi och personalkostnader. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094