23948sdkhjf

Genombrott för biodrivmedel i Piteå

Överenskommelsen mellan Smurfit Kappa Kraftliner och Chemrec innebär att man redan i januari påbörjar förstudiearbete för en större metanol/DME produktionsanläggning i anslutning till massa- och pappersbruket i Piteå.

Anläggningen man ska studera beräknas producera 70 000 ton drivmedel per år och för detta nyttjas en tredjedel av massabrukets svartlutsflöde.

Tidigare i sommar tecknades ett första liknande avtal mellan Chemrec och det amerikanska massa- och pappersbruket New Page i Escanaba. De båda förstudierna kommer nu att löpa parallellt och stödja varandra.
– Vi räknar med att få ett bra samarbete med teknikerna vid massabruket i USA säger Tore Persson, VD vid Smurfit Kappa Kraftliner Piteå.

– Det här är verkligen ett efterlängtat genombrott för kommersialiseringen av svartlutsförgasningen i Sverige, betonar Jonas Rudberg, VD Chemrec AB.

Eftersom tillgången på skogsbaserad biomassa är begränsad krävs högsta möjliga energieffektivitet i omvandlingen från biomassa till drivmedel. Med detta som bakgrund är stora massabruk den optimala platsen för denna produktion. Den process som hittills visat sig vara mest energi- och kostnadseffektiv är att förgasa svartlut och därefter via kemisk syntes tillverka metanol/DME. Ångproduktionen som då bortfaller i sodapannan ersättas med ökad eldning i biobränslepannan./KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063