23948sdkhjf

Försök med massaved på järnväg till värmländska bruk

2007-12-12 Det första massavedståget på 30 år på Fryksdalsbanan lämnade på måndagen Torsby station för transport till Gruvöns bruk.
Det är en försöksperiod på fyra månader med massavedstransporter från Torsby till bruken vid Vänern som inleddes på måndagen. Premiärtåget hade tio virkesvagnar. Det virke som ska fraktas på järnvägen under försöksperioden motsvarar cirka 1000 lastbilslass.

Bakom försöken med virkestransporter på järnväg till de värmländska bruken ligger ett mångårigt arbete av tågentreprenören Sverre Alvarsson i Torsby.

- Det är precis det här som jag har pläderat och kämpat för i flera decennier, säger Alvarsson.

Han har under många år framhållit behovet av en ny järnvägsbro i Torsby. Bron stod klar för två år sedan. Han har också i åratal kämpat för en ny godsterminal. I dagsläget pekar det mesta på att en ny omlastningsterminal kommer att anläggas.

- En riktig omlastningsterminal är en nödvändighet för att vi ska kunna fortsättamed tågtransporterna efter försöksperioden, säger Carl-Henrik Hammar, transportledare vid Stora Enso.

Sverre Alvarsson tror på en framtid för järnvägstransporterna. Utöver massavedstransporter har han långt gångna planer på att frakta skogsavfall på järnväg. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109