23948sdkhjf

”Skogsindustrin i en beslutför fas”

Meddelanden om stängningar inom tidningspapper har kommit från Norske Skog, Abitibi-Domtar, Stora Enso Holmen och igår annonserade stängningen av PM2 i Hallsta.
”Det senare är väl mest en goodwillgest mot de andra mer effektsökande branschdramaturgerna, som inte kostar Holmen särskilt mycket. Holmen drar ju samtidigt en stor nytta av att Norske Skog och Stora Enso plockar ut så mycket större kapacitet,” kommenterar Per Lindvall.

”Denna beslutsförhet skulle kunna tolkas som kyla, men är nog minst lika mycket grundad i ren desperation. För det första har de kortsiktiga förutsättningarna försämrats radikalt under hösten,” skriver Lindvall, som hänvisar till den sjunkande dollarn, de stigande virkespriserna och de höga energipriserna.

”För det andra har tidigare dystra marknadsutsikterna på lite längre sikt fått ytterligare svärta. Här finns en uppenbar och befogad rädsla för att den europeiska tidningspapperskonsumtionen ska få en amerikansk utveckling, där tidningspapperskonsumtionen har halverats sedan 2001,” skiver Lindvall.

Han poängterar dock att Europa har en annan struktur än i USA, men att det ändå ser jobbigt ut.
”Det gäller exempelvis gratistidningarna, som absorberat stora volymer under de senaste åren, men vars affärsmodell ser ut att vara svår att få uthålligt lönsam och där vi kan få se drastiska åtgärder om annonskonjunkturen vänder ned,” skriver Lindvall.

”Att det kommer en svärm av beslut om kapacitetsneddragningar och nedläggningar av just tidningspapper är heller ingen tillfällighet. Det är uppenbart ett desperat drag i prisförhandlingarna inför nästa år. Det är tveksamt om det räcker för att undvika ett prisfall under nästa år,” avslutar Lindvall./KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078