23948sdkhjf

Skogs- och Träfacket hotar med skyddsombudsstopp

Skogs- och Träfacket har under decennier arbetat för att gifterna ska bort från skogen då flera av dess medlemmar har drabbats av arbetsskador som hudrodnader, domningar, blödningar och slemhinnor som irriterats. Det är enligt facket väl känt att medlen är extremt giftiga för fiskar, fåglar och insekter samt att de kan ge långvariga ekologiska konsekvenser.

De återkommande dispenserna och förlängningarna av tillstånden minskar motivationen för de kraftfulla satsningar som krävs för att få igång en omfattande produktion av plantor med skydd som inte är farliga för människor och natur, menar Skogs- och Träfacket .

– Kemikalieinspektionens beslut att förlänga användningen av dessa kemiska medel visar att människors hälsa väger lätt i jämförelse med skogsbolagens bokslut. Vi är oroliga för plantörernas hälsa och kommer därför att ytterligare skärpa vår kontroll av föreskrifternas efterlevnad nästa planteringssäsong. Tillgodoser inte arbetsgivarna de krav som föreskrifterna ställer kan vi komma att stoppa arbetet via skyddsombudsstopp säger Kjell Dahlström förbundsordförande Skogs- och Träfacket./KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062