23948sdkhjf

Kemiska medel mot snytbagge godkända

2007-12-07 Kemikalieinspektionen har godkänt fyra kemiska medel för bekämpning av skadeinsekter på barrträdsplantor. De godkända medlen är Merit Forest WG, Hylobi Forest, Forester och Cyper Plus M.
Merit Forest WG får fortsatt godkännande till och med den 31 december 2008. Hylobi Forest och Forester godkänns till och med den 31 december 2011. Cyper Plus M får fortsatt godkännande till och med den 31 december 2011.

Medlen godkänns med villkoren att tillståndsinnehavarna varje år ska rapportera om eventuella hälsoproblem bland användare i hela produktionsledet. En noggrann uppföljning är viktig även om de vetenskapliga studier som gjorts inte visar på någon ökad risk för problem hos dem som planterar behandlade plantor jämfört med dem som planterar obehandlade plantor.

Kemikalieinspektionen kan komma att ompröva besluten under godkännandeperioden, om den nya EG-förordningen avseende växtskyddsmedel skulle ge medlemsländerna möjlighet till substitution, det vill säga möjlighet att ersätta farliga ämnen med mindre farliga alternativ såsom mekaniska alternativ. Nuvarande lagstiftning medger inte detta, och de mekaniska alternativ som finns i dag är, trots många års arbete, inte tillgängliga i stor skala på marknaden.

– Just nu pågår förhandlingar om den nya växtskyddsmedelsförordningen inom EU. För Sverige är frågan om substitution en hjärtefråga, som vi driver starkt, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg. /AA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094