Ung produktionsskog viktig för naturvården
Det fanns fler rödlistade (hotade eller minskande antal) mossor och lavar, döda träd och lövträd i gamla skogar än i angränsande unga i ett studieområde i södra Norrland, enligt Jörgen Rudolphis avhandling.
Detta stämmer med vad man kunde förvänta sig, men mer oväntat var att antalet arter per döda träd och lövträd var detsamma oavsett om träden stod i ung eller i gammal skog.
Rikedomen på både mossor och lavar var störst i de områden som hade haft mest gammal skog i omgivningarna under de senaste decennierna. Risken är dock stor att den biologiska mångfalden utarmas betydligt om inte mängden döda träd och lövträd ökar väsentligt genom naturvårdsåtgärder.
I avhandlingen visas också att flera ovanliga arter av lavar fanns på 450 stubbar som ingick i en studie. Detta kan dock bero på att få botanister hittills har varit intresserade av stubbar. Stubbar kan alltså vara en viktig, men delvis förbisedd livsmiljö för arter i det brukade skogslandskapet. De har nyligen börjat brytas för att användas som bioenergi vilket gör fler stubbstudier nödvändiga.
Sammanfattningsvis menar Jörgen Rudolphi att unga skogar kan hysa arter som är sällsynta eller minskar i antal, men att det krävs att en hel del gamla och döda träd lämnas kvar som biologiskt arv från den gamla skogen. De unga skogarna får heller inte befinna sig på alltför stort avstånd från skogar där arterna redan finns./KB