23948sdkhjf

Anglo American knoppar av Mondi

2007-04-17. Sydafrikanska pappers- och förpackningskoncernen Mondi säljs ut av sin nuvarande ägare, den brittisk-sydafrikanska gruv- och mineralkoncernen Anglo American, och etableras som ett fristående, börsnoterat bolag. Anglo American bekräftade uppgifterna om avknoppningen på tisdagen. Transaktionen beräknas ske i sommar.
Bakgrunden till avknoppningen av Mondi, som det spekulerats om under senare år, är att Anglo American önskar koncentrera sig kring sin huvudverksamhet. Mondi kommer att listas både på London- och Johannesburgbörsen.

- Detta blir ett stort och viktigt steg framåt för Mondi, säger David Hathorn, Mondis VD. Det har fungerat bra att tillhöra Anglo American, men i dag är våra båda bolag verksamma inom två helt olika områden. Vi tror att ett börsnoterat Mondi får ökat handlingsutrymme för framtida utveckling.

På tisdagen tillkännagavs också, att Sir John Parker och Cyril Ramaphosa delar på ordförandeskapet i en ny styrelse för Mondi. Öriga ledamöter utses senare.

Mondi har ungefär 35 000 anställda och är verksamt i 35 länder. I Sverige äger Mondi Dynäs bruk i Väja norr om Sundsvall, som tillverkar kraftpapper, samt en förpackningsfabrik i Örebro. Mondi har även enheter i Norge och Danmark. Koncernens europeiska huvudkontor ligger i Wien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062