23948sdkhjf

WWF: Byskogsbruk kan återbeskoga Centralamerika

2007-04-16. Miljövänliga byskogsbruk, där lokalbefolkningen lever av skogen utan att skövla den, fungerar och gynnar såväl lokalbefolkningarna som artrikedomen, visar en ny rapport från WWF. Framgångsrika projekt med småskaliga skogsbruk i Mexico ger hopp om att skogar åter kan täcka det centralamerikanska landskapet i framtiden.
80 procent av skogarna i Mexico ägs av byar. Genom att satsa på miljöanpassade byskogsbruk kan vi på ett effektivt sätt skydda regnskogarna och konkurrera ut det storskaliga skövlingsskogsbruket, menar Allan Carlson, tropikskogsansvarig på WWF.

Skövlingsskogsbruk utgör idag det största hotet mot bevarandet av världens regnskogar. I många tropiska områden har lokalbefolkningen den lagliga rätten att bruka skogen. Att integrera ekologi och naturvård genom miljöanpassat byskogsbruk är därför ett sätt att skydda jordens kvarvarande tropikskogar, enligt WWF.

Rapporten visar att det är ett komplicerat uppdrag att utveckla alternativ till skogsskövling i tropikerna. Det krävs långsiktiga investeringar, eftersom det tar tid att bygga fungerande strukturer och utveckla kompetens hos skogsbefolkningen. Men när man väl får tillgång till marknaden, öppnas möjligheter och byskogsbruket blir snabbt självfinansierat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095