23948sdkhjf

Metsäliitto förenklar vid fabriksmätning för massaved

-Vi har testat metoden sedan årets början på mätstationerna i Kaskö, Raumo och Kyröskoski. Alla virkespartier som upparbetats noggrant placeras i klass A, och i den klassen görs inga avdrag för undermålighet. Både skogsägarna och produktionsanläggningarna har varit positivt inställda, sammanfattar Timo Saarentaus som är direktör för mottagningen och mätningen av virke i Metsäliitto.

I mätningen enligt ABC-kvalitetskollektivmetoden indelas virkesknippen på basis av den uppskattade vrakandelen i tre kvalitetsklasser: A, B och C. I klass A är andelen vrak 0–2 %, i klass B 2,1–8,0 procent och i klass C över 8,1 procent.

För knippen som hör till klass A görs inga avdrag alls för eventuell undermålighet. I klass B fastställs andelen vrak utgående från ett glidande medelvärde för de knippen som slumpmässigt valts till stickprovskontroll i klassen. I klass C görs ett direkt avdrag för vrak. Andelen vrak fastställs knippvis, så en virkesförsäljning kan innehålla knippen som tillhör olika kvalitetsklasser.

-Metsäliitto har satsat stort på att utveckla mätningen av massaved. Fabriksmätningen är den mest rationella mätmetoden vid mätningen av leveransvirke. Tack vare den har funktionärernas arbetsinsatser kunnat inriktas på virkeshandeln och andra medlemstjänster, betonar Yrjö Perälä, direktör för Metsäliittos inhemska virkesanskaffning.

-Utvidgningen av ABC-kvalitetskollektivmetoden är en positiv signal för virkeshandeln, som har goda förutsättningar denna vår och sommar. Priset på barrtimmer har på ett år stigit med 20–26 procent och priset på massaved med 12–24 procent, sammanfattar Perälä.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.061