23948sdkhjf

Sveaskog har minskat avverkningarna med 20 procent

Efter köpet av AssiDomän och delar av Korsnäs skogar, när Sveaskog var nybildat, genomförde företaget analyser av avverkningsmöjligheter i egen skog. Utifrån analysen fattade styrelsen beslutet att minska i Norrbotten och Västerbotten med ca 15 procent. Sänkningen har därefter skett successivt, samtidigt som den egna organisationen har minskats med ett 50-tal tjänster och avtalen med kunderna omförhandlats till lägre leveransvolymer.

-Sedan 2004 har vi minskat avverkningarna i egen skog i Norrbotten och Västerbotten med 528 000 kubikmeter eller 20% och vi kan inte utesluta att avverkningsnivån kommer att minska ytterligare. Det kommer inte att bli aktuellt att öka avverkningsnivån förrän om 15-20 år. Sveaskog har ett ansvar att sköta skogarna på ett långsiktigt hållbart sätt. Det innebär att vi måste anpassa virkesuttaget till den mängd avverkningsmogen skog som finns tillgänglig i våra skogar, säger Sveaskogs vd Gunnar Olofsson.

Det främsta skälet till att andelen avverkningsmogen skog i norra Sverige är liten är att den tidigare ägaren AssiDomän hade en alltför hög avverkningsnivå. Sveaskogs styrelse och ledning prioriterar ett hållbart skogsbruk och har även beslutat om ambitiösa naturvårdsåtaganden. Kommande reservatsavsättningar och Sveaskogs försäljning av mark till enskilt jord- och skogsbruk i glesbygd påverkar också möjligheten till framtida avverkningar i egen skog. När Sveaskog köpte AssiDomäns skogar fick företaget samtidigt ta över omfattande och tunga avtal om virkesleveranser till AssiDomäns avyttrade industrier.

-Vi tar ansvar för de leveransåtaganden vi har genom att även importera och köpa virke från privata skogsägare. Samtidigt omförhandlar vi successivt avtalen till lägre leveransvolymer, konstaterar Gunnar Olofsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062