23948sdkhjf

Pappers stämmer arbetsgivarna på 18 miljoner

Pappers stämmer arbetsgivarna i Skogsindustrierna och Metsä Tissue i Mariestad till Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. Stämningen relateras till en tvist om arbetstidsbestämmelserna.
AD-målet handlar om bolagets tillämpning av arbetstidsbestämmelserna i Pappers allmänna anställningsvillkor, det så kallade villkorsavtalet, rapporterar Dagens Arbete.

Parterna tvistar om hur kollektivavtalet ska tolkas runt dygnsvilan. Enligt avtalet ska dygnet räknas från 06.00–06.00. Bestämmelsen har funnits i avtalet sedan tillkomsten 1996.

Brytpunkten, 06.00–06.00 gäller för alla arbetstidsfrågor; sjukledighet, storhelgsstopp, semester, veckovila och numera också dygnsvila.

DA skriver att frågan om dygnsvila är delvis ny och har sin bakgrund i ett gammal EU-direktiv, ett direktiv som aldrig lades in i den svenska arbetstidslagen.
Våren 2005 enades Pappers och Skogsindustrierna om den regel om dygnsvila som nu finns i avtalet. Den innebär i korthet att varje anställd ska ha elva timmars sammanhängande ledighet varje dygn.

Men det går att göra avsteg. De lokala parterna kan träffa egna uppgörelser om till exempel andra brytpunkter.
Det gjorde man först på Metsä-Tissue i Mariestad. Där bedrivs verksamheten i kontinuerligt treskift. Men de som går skift mellan 14.00–22.00 bryter mot reglerna.
Därför förhandlade fack och arbetsgivare fram en lokal uppgörelse om undantag med en ny brytpunkt, 18.00 till 18.00.

DA rapporterar att företaget - på Skogsindustriernas inrådan – dock inte vill kännas vid den lokala uppgörelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078