23948sdkhjf

Avtal: Medlarbudet föll men nytt förslag väntas idag

Skogsindustrierna har sagt ja till det avtalsbud som de opartiska ordförandena (OpO) presenterat gällande massa- och pappersområdet.

–Det är ett dyrt förslag till avtal, men följer nivån för den övriga industrin. Lönenivåerna och arbetskraftskostnaderna i budet är höga, men Skogsindustrierna ser det som viktigt att träffa avtal på industrins område. Ett treårsavtal är av stor betydelse eftersom det leder till en nödvändig stabilitet på arbetsmarknaden, säger Skogsindustriernas förhandlingsdirektör Per Hidesten.

-Skogsindustrierna hade dock gärna sett att den felaktiga beräkningen av årsarbetstiden hade rättats till och att möjligheterna till en mer flexibel förläggning av arbetstiden hade ökat, säger Per Hidesten.

Rakt motsatt besked blev det från Papper som, sagt absolut nej till medlarbudet.

-Det handlar bland mycket annat om för låga lönenivåer och att den generella delen måste höjas kraftigt, säger Pappers förhandlingsombudsman Matts Jutterström.

-Ytterligare frågor som är oerhört viktiga för Pappers medlemmar är våra krav som handlar om sådant som entreprenörer, nytillkomna arbetsplatser och inhyrning av arbetskraft. Dessa fanns inte med i budet. Det gjorde inte heller våra krav på en kollektivavtalsreglering av arbetsmiljön och en jämställdhetspott.

-Situationen blir allt mer allvarlig då avtalet går ut den sista mars, vi närmar oss ett möjligt skarpt konfliktläge. Vi ska från Pappers sida även fortsättningsvis göra allt för att vara konstruktiva – men det gäller att alla andra krafter också hjälper till, säger Matts Jutterström.

Enligt den planering som gäller beräknas ett nytt bud komma från Opo idag, tisdag.

Avtalet, som är treårigt, skulle enl.igt det försdta medlarbudet ge lönehöjningar på totalt 9,6 procent. 3,4 procent första och 3,1 procent det andra och tredje året. I den höjningen ligger kostnaden för en ny avtalspension, värderad till 0,2 procent per år inbakad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094