23948sdkhjf

Kemikalieinspektionen ökar tidsfrist för baggbekämpning

Kemikalieinspektionen har förlängt tidsfristen för förbudet mot bekämpningsmedlena Merit Forest WG och Cyper Plus med två år. Förbudet mot att använda dessa preparat kommer därmed att börja gälla först år 2010.

Preparaten får idag brukas mot skadeinsekter på liggande virke och mot snytbagge på barrträdsplantor, såväl på täckrotsplantor och barrotsplantor av gran som på tallplantor.

Anledningen till förlängningen är att Kemikalieinspektionen anser att behovet av skydd mot snytbagge kommer att bli större än normalt de närmaste åren eftersom omfattande nyplanteringar kommer att ske efter stormen Gudrun.

I dessa områden är snytbaggetrycket stort. Det finns också problem med de alternativa mekaniska skydden, som inte är helt lösta ännu och därför går det inte att helt övergå till dessa idag, anser Kemikalieinspektionen.

Enligt Kemikalieinspektionen så har preparaten negativa effekter för hälsa och miljö. De som planterar kan komma i kontakt med medlet via behandlade plantor. Det finns risk för irritationsbesvär vid hanteringen om man får medlen på huden. De utgör även en risk för miljön eftersom de är giftiga för vattenlevande djur (Cyper Plus) eller för fågel (Merit Forest WG).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.863