23948sdkhjf

Skogsindustrin i kamp om regeringens miljardsatsning

Industrin efterlyste konkreta åtgärder när infrastrukturminister Ulrica Messing och näringsminister Thomas Östros träffade representanter för skogs- och träindustrin i de så kallade branschsamtalen, som ska ses som ett avstamp för att öka industrins konkurrenskraft.

Branschsamtalen har genomförts med totalt sju av Sveriges nyckelbranscher där ansvariga från näringslivet, regeringen och facken har ingått.
Målet är att man tillsammans ska fastställa och utforma innehållet i de strategiprogram som man tidigare arbetat fram för respektive bransch.

Regeringen kommer totalt att satsa en miljard kronor i strategiprogrammen. Hur pengarna ska fördelas är ännu inte bestämt men arbetet med fördelningen börjar direkt efter nyår.

– För skogs- och träbranschen ser jag att mycket kommer att kretsa kring forskning och utveckling Jag ser även framför mig ett utökat samarbete med Finland då det borde finnas gemensamma intressen länderna i mellan, säger näringsminister Thomas Östros.

Skogsindustriernas ordförande Kenneth Eriksson hoppas också på möjligheten att koppla ihop strategiprogrammens idéer med det som kommer fram i det internationella forskningssamarbetet inom skogsindustrin, Forest-based Sector Technology Platform.

Han är hittills nöjd med vad man åstadkommit i samtalen, även om han saknar konkreta åtgärder.

– Tidigare har varje fråga behandlats enskilt i de olika departementen och man missar därmed helheten. Nu, för första gången, jobbar man med hela värdekedjan, vilket är nödvändigt för att kunna ta de rätta besluten, förklarar Kenneth Eriksson.

- Jag tycker vi har haft en bra dialog och att betydelsen av vår industri har kommit fram. Sammanfattningsvis så är vi nöjda med utfallet så här långt. Men självklart hade vi velat ha konkreta åtgärder något som vi förstått att vi inte kan få, fortsätter han.

Även Pappers ordförande, Sune Ekbåge är inne på samma linje.

– I nästa fas börjar det hårda jobbet, då vi ska kunna omsätta detta i konkreta resultat, säger han och syftar bland annat på en utbyggnad av energiproduktionen.

När det gäller den för branschen så avgörande frågan om energipriserna så är dock Thomas Östros positiv.

- Elproduktionen är en nyckelfråga för branschen och där ser jag också att kraftbolagen investerar i Sverige, både när det gäller vatten- och kärnkraft, men även när det gäller produktion från förnyelsebara energikällor.

– Detta gör att jag sammantaget ser effekthöjningar på 20 terrawattimmar inom tio år och gör bedömningen att det svenska elpriset kommer att ligga rejält under prisnivåerna på kontinenten, säger näringsministern.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078