23948sdkhjf

Holmen vill öka skogsforskningen

- Efter ett sekel av produktionstänkande och 15 år av naturvård måste det svenska skogsbruket utvecklas. Det handlar om att lyfta nivån för både virkesproduktion och naturvård.

Det säger Holmens skogsvårdschef Erik Normark, som tagit initiativ till ett nationellt skogsforskningsprogram som kan bli det största någonsin i Sverige.

Idag är det svenska skogsbruket i en situation, där industrins behov av virke ökar med cirka en miljon kubikmeter om året. Biobränslesektorns ökning har de senaste åren varit ännu större. Regeringen har satt som mål att Sverige 2020 inte ska vara beroende av olja för uppvärmning och transporter. Enligt Holmen Skog håller skogen på att bli en slags "Mädchen für alle", som ska klara både den svenska välfärden, försörja landet med energi och lösa klimatproblemet.

– Den svenska skogen kan ge mer, säger Erik Normark. Men det kräver både mer kunskaper och ett stort mått av nytänkande. Genom forskning och genom att ta tillvara bioteknikens möjligheter går det att öka virkesproduktionen kraftigt.

Skogsindustrierna ställer sig bakom tankarna på ett nytt forskningsprogram, och så även LRF-Skogsägarna. Tillsammans har man närmat sig flera forskningsfinansiärer, bland annat Mistra
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11