23948sdkhjf

Nu trycks elektroniskt papper i Norrköping

Nu rullar de nya tryckpressarna på Campus Norrköping igång, rapporterar Sveriges Radio. Men det är inget vanligt tryckeri det handlar om utan ett tryckeri för elektroniskt papper.

Elektroniskt papper framställs nu i Norrköping med en vanlig tryckpress för reklamtryck. Man lägger in transistorer med enkel logik, kretsar som reagerar på tryckningar mot vissa punkter på papperet. Teckenfönster i papperet kan sedan ge meddelanden av olika slag.

I dagarna skickar också professor Magnus Berggren och hans kolleger på forskningsinstitutet Acreo i Norrköping de första exemplaren av elektronikprodukter tryckta direkt på papper till industrin för test. I sommar ska den första kommersiella produkten lämna labbet.

Tillsammans med företag från pappers- och förpackningsindustri har man i Norrköping sedan 1998 drivit utvecklingen av organisk elektronik som kan tryckas direkt på papper. Tekniken bygger på forskning som professor Ingemar Lundström och Olle Inganäs drog igång för över 20 år sedan, och som Magnus Berggrens forskargrupp nu driver vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094