23948sdkhjf

Regeringen satsar 37 Mdkr på FoU

Regeringen avsätter 36,7 miljarder kronor till forskning och utveckling under 2017, visar SCBs statistik. Det är 2,3 miljarder kronor mer än förra året.

Liksom tidigare år går nästan fyra procent av statsbudgeten till finansiering av FoU och som andel av BNP beräknas regeringens satsningar motsvara 0,8 procent.

Enligt SCBs statistik beräknas de statliga anslagen till FoU öka med 2,3 miljarder kronor 2017 jämfört med 2016.

Jämfört med de andra nordiska länderna har Sverige tillsammans med Norge satsat minst medel på FoU som andel av BNP de senaste åren. Danmark och Finland som tidigare satsat mest blev däremot omsprungna av Norge under 2016.

Nästan 70 procent av statens satsningar på FoU går till allmän vetenskaplig utveckling där den medicinska forskningen är det ämnesområde som tar emot mest medel. Staten satsar nästan nio miljarder kronor på medicinsk forskning vilket motsvarar en fjärdedel av hela forskningsbudgeten. Andelen FoU-medel som går till det medicinska området har också ökat successivt det senaste decenniet.

I början av 1990-talet beslutade riksdagen att systemet med löntagarfonder skulle avskaffas och i stället bildades ett antal forskningsstiftelser med olika ändamål. Varje år delar de ut medel till olika forskningsprojekt och 2017 beräknas 1,6 miljarder kronor betalas ut. Det är en ökning med 200 miljoner kronor sedan 2016. En stor del – nästan 40 procent – av stiftelsernas utbetalningar 2017 går till forskning inom teknikområdet, men mycket medel betalas även ut till naturvetenskaplig och medicinsk forskning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.47