23948sdkhjf

Stålexporten ökade

När bergshanteringens kvinnor och män samlades till Hindersmässan i Örebro 27–28 januari kunde de se tillbaka på ett stålår där stålexporten i vikt räknat ökat med tio procent och uppgick till cirka 40 miljarder kronor. 
− Förra året var ett bra stålår sett till den totala mängden vi exporterar. Vi lider dock av ett lägre världsmarknadspris under början av året som, trots en ökad exportvolym, ger oss ungefär samma intäkter som förra året, säger Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret.

Stålproduktionen i världen låg still i vissa delar och gick ner något i andra delar under 2016. Subventionerad och dumpad export har påverkat stålpriserna negativt under årets första del, och därmed påverkat intäkterna från den svenska stålexporten.

− Trots stora utmaningar hade svensk stålindustri framgångar under det förra året. De största framgångarna ser vi hos de företag som jobbar mot bilindustrin, en industri som går väldigt bra just nu, säger Bo-Erik Pers.

Jernkontoret ser positivt på framtiden även om det finns flera frågetecken i omvärlden. Faktorer som skulle kunna påverka utvecklingen är till exempel Storbritanniens hantering av Brexit och Donald Trump som ny president i USA. Vidare ser man med en viss oro på utvecklingen av EUs system för utsläppsrätter och fortsatta statliga subventioner som påverkar marknaden och den fria handeln negativt.

Under 2016 exporterades stålet till drygt 130 länder. EU, inklusive Norden, är fortsatt den viktigaste marknaden, men även USA och Kina mottog betydande andelar av den svenska stålexporten. 70 procent av den svenska stålexporten går fortfarande till EU-länderna och Norge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062