23948sdkhjf

Besked om utsläppsrätterna

Efter förhandlingar som pågått in i det sista har Europaparlamentets miljöutskott kommit fram till en gemensam ståndpunkt för hur det vill att handelssystemet för utsläppsrätter, ETS, ska se ut från 2021.
– Skogsindustrierna är nöjda med att miljöutskottet till slut lyckades komma överens. Slutresultatet av deras förhandlingar ligger till allra största del i linje med det som tidigare beslutats i industriutskottet. Det borgar för att parlamentet, vid röstning i plenum i februari, kan komma fram till en totalt sett stark position inför slutförhandlingar med medlemsstaterna, säger Anna Holmberg, Energidirektör på Skogsindustrierna.

Precis som industriutskottet säger miljöutskottet nej till en gradering av den fria tilldelningen av utsläppsrätter mellan olika industrier, så kallad tiered approach. Likaså vill man införa en central fond på EU-nivå för kompensation av indirekta koldioxidkostnader, som uppstår då elproducenter för vidare sina kostnader för utsläppsrätter till elpriset.
Miljöutskottet inför dock en ny lösning i sin position jämfört med industriutskottets. Den innebär att om den fria tilldelningen av utsläppsrätter till industrin behöver minska under handelsperioden ska detta inte göras lika för alla, utan vissa industrier ska undantas.

– Skogsindustrin hör inte till de som miljöutskottet vill undanta utan kommer tvärtom att drabbas. Miljöutskottet väljer alltså att skydda mer utsläppstunga industri, istället för vår industri som har gått före med att sänka sina utsläpp.

– Jytte Guteland har i sin roll som förhandlare för den socialdemokratiska gruppen haft en viktigt roll i miljöutskottets arbete. Vi uppskattar hennes hårda arbete för att bidra till att en överenskommelse har nåtts och hoppas kunna fortsätta diskussionerna inför slutomröstningen i parlamentet i februari, avslutar Anna Holmberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062