23948sdkhjf

Dagvatten – en resurs

Idag saknas standardiserade krav och certifieringsmetoder av dagvattenfördröjande och renande produkter och system – därför krävs nya tekniska lösningar och nya planeringsmetoder för en klimatsäker dagvattenhantering.
– Vi har egentligen inget val, vi måste fortsätta forska på dagvatten eftersom dagens utmaningar inte kan lösas enligt samma metoder som tidigare, säger Helene Sörelius på SP.

Gårdagens sätt att hantera dagvatten bestod främst i ledningar under mark. Idag måste man planera ovan mark för dagvatten, där vattnet fördröjs och renas lokalt. Det måste också finnas multifunktionella ytor i staden som tillåts översvämmas vid skyfall. Hanteringen av dagvattenhanteringen måste in tidigt i planeringen.
– Det är inte rimligt, varken praktiskt eller ekonomiskt, att följa upp och utvärdera alla byggda anläggningar för att utvärdera deras effektivitet, utan olika tekniska lösningar måste på sikt typgodkännas, säger Helene Sörelius.

Nyligen har en testbädd för utvärdering av dagvattenlösningars funktion etablerats på HSB Living Lab i Göteborg. Testbädden är den första av sitt slag i Sverige och intresset för den har visat sig vara stort. I testbädden kommer teknikleverantörer att ges möjlighet att testa och utvärdera tekniska lösningar för fördröjning och eventuellt även för rening av dagvatten.

– Dagvatten ska ses som en resurs och målet bör vara att tillföra så mycket dagvatten som möjligt till mark och vattendrag utan att belastningen av föroreningar når kritiska nivåer. Rätt hanterat dagvatten kan ge upphov till en mängd positiva nyttor som att upprätthålla grundvattennivåer, bevattning, klimatreglerare, ökad biologisk mångfald samt rekreation och estetik, säger Helene Sörelius.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078