23948sdkhjf

"Försvårar redan oförutsägbara processer"

Ärendet om Bolidens kopparfyndighet i Laver i Älvsbyns kommun kan innebära en ny, försvårande, standard för den svenska gruvnäringen, enligt Svemin. "Inte bara ett slag mot våra svenska gruvbolag utan gör det också direkt svårare att möta EUs krav på att utveckla den europeiska mineralnäringen", säger Per Ahl, vd Svemin.
Bergsstaten avslog på onsdagen bolagets ansökan om bearbetningskoncession med motiveringen att ett Natura 2000-tillstånd krävs innan koncession eventuellt kan meddelas. Beslutet kommer att försvåra prövningsprocessen.

– Det är inte bra att Bergsstaten anser att Natura 2000-tillstånd, i förekommande fall, är en förutsättning för att meddela bearbetningskoncession, säger Kerstin Brinnen, branschjurist på Svemin.

Hon delar inte Bergsstatens juridiska bedömning utan menar att Natura 2000-tillstånd inte behöver vara en förutsättning för att meddela bearbetningskoncession.

– Gruvverksamheten får ändå inte påbörjas innan det finns ett tillstånd enligt miljöbalken för att bedriva verksamheten. Natura 2000-prövningen passar bättre att göra i samband med mark- och miljödomstolens tillståndsprövning. Min bedömning är att det är juridiskt möjligt att tillämpa en sådan processordning, säger hon.

Att, som följden av onsdagens beslut, nu tvingas ta fram ett underlag till Natura 2000-ansökan i ett så tidigt skede innebär att företagen kommer ha begränsade fakta på bordet.

– Vi har inget emot miljökrav på mineralnäringen, säger Per Ahl, vd Svemin.

– Men det är mycket allvarligt om vi i Sverige ytterligare förlänger och försvårar i redan oförutsägbara processer. Enligt Bergsstatens beslut ska en potentiell gruvverksamhet tillståndsprövas tre gånger från det att en brytvärd fyndighet har upptäckts innan det kan bli aktuellt att starta gruvdrift. Både processekonomiskt och när det gäller betydelsen för miljöskydd kan en tillämpning som denna verkligen ifrågasättas.

Det här får inte bara konsekvenser för Sverige. Även EU påverkas. I dag importerar EU en stor del av de råmaterial Europa behöver. För att minska importberoendet av råmaterial har EU utvecklat plattformen The European Innovation Partnership on Raw Materials, EIP Raw Materials. Där spelar Sverige en viktig roll som är Europas mesta gruvland med goda förutsättningar att fortsätta utveckla landets mineralfyndigheter.

I och med onsdagens beslut försvåras de möjligheterna. Om prövningsprocessen för att öppna nya svenska gruvor passerar gränsen för vad som kan klaras i form av oförutsägbarhet och osäkerhet kommer den svenska gruvindustrin att drabbas allvarligt. Och både Sverige och EU lär behöva se över sina råvarustrategier när behovet av råvaruimport ökar ytterligare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062