23948sdkhjf

Avslår Bolidens Laverkoncession

Bergmästaren avslår Bolidens bearbetningskoncession för fyndigheten i Laver. Motiveringen är att ett Natura 2000-tillstånd för utvinning av fyndigheten måste till innan koncession kan meddelas.
Men Bolidens inställning är att sådan tillståndsprövning ska ske efter att bearbetningskoncessionen beviljats och att Bergmästarens beslut sätter en ny praxis. Denna rättsfråga har inte prövats tidigare och Boliden överväger därför att överklaga beslutet till regeringen.

– Vi välkomnar tuffa krav på gruvnäringen, men upplever samtidigt att processerna som omgärdar utvecklingen av fyndigheter i Sverige blir alltmer oförutsägbara. Detta är långsiktigt ohållbart för råvaruförsörjningen i Europa, säger Mikael Staffas, direktör Boliden Gruvor.

Boliden ansökte 2014 om bearbetningskoncession för fyndigheten i Laver, Norrbotten. Bergmästaren har nu beslutat att avslå denna ansökan med motiveringen att ett Natura 2000-tillstånd måste erhållas innan koncession kan meddelas.

Bolidens inställning är att Natura 2000-tillståndsprövningen ska samordnas med en eventuell miljötillståndsprövning, och att Bergmästarens beslut sätter en ny praxis. Boliden överväger därför att överklaga Bergsmästarens beslut till regeringen.

Boliden har fortfarande undersökningstillstånd för Laverfyndigheten, vilket innebär ensamrätt att kartlägga berggrundens egenskaper samt företräde till fyndigheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063