23948sdkhjf

Efterlyser nytt lärlingssystem

Inför en modern lärlingsanställning för att underlätta för de nyanlända att få jobb. Förslaget förs fram av Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.
– Regeringen bör snabbt gå vidare med ett förslag i den riktning vi föreslår. Vi kan inte förpassa hundratusentals människor till utanförskap, säger Carola Lemne.

Utspelet gör Carola Lemne i en intervju på Svenskt Näringslivs hemsida där hon efterlyser ett nytt system som är enkelt, tydligt, utan krångel och som bygger vidare på modellen för yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobben

– Det är bara genom att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och göra det enklare och billigare att anställa som svensk arbetsmarknad kommer att bli mer välkomnande, anser Carola Lemne.

Lärlingsanställningen måste vara ekonomiskt attraktivt för företag att anställda även personer som inte når upp till arbetsmarknadens krav. Det kan handla, bland annat, om att se över ingångslöner, arbetsgivaravgifter och skatter på låga inkomster. Även företag utan kollektivavtal ska kunna vara med. Det ska heller inte finnas några åldersgränser och någon tidsbegränsning.

– Dagens system för YA-jobb är väldigt krångligt för företagen att administrera och det ställs många formella krav, vilket utesluter väldigt många av dem som står utanför arbetsmarknaden idag, säger Carola Lemne.

Carola Lemne vill se en överenskommelse med LO, men bedömer att det blir svårt att på kort tid komma överens. Utsikterna att få acceptans över politiska blockgränser tror hon är goda.

– Man hör politiska partier på båda sidor blockgränsen att tala i de här termerna, säger Carola Lemne.

Carola Lemne tror inte att en lärlingsreform löser alla problem. Samtidigt krävs förändringar av bostadspolitiken och utbildningssystemet.

– Om vi inte tar tag i detta kommer utanförskapet i samhället att öka. Det är samhällsekonomiskt ett jätteproblem och en försutten möjlighet, säger Carolina Lemne.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063