23948sdkhjf

”Fiasko för Dongs avfallssoppa”

Dongs försök i Köpenhamn med att utvinna biogas ur invånarnas osorterade hushållsavfall har gått rejält på pumpen, skriver danska ingenioren.dk.
Plasten stinker, fosfor och kväve är uppblandat med tungmetaller och plastmjukgörare. Det är några av synpunkterna i den utvärdering som gjorts av Dongs omtalade Renescienceteknologi som Dong utvecklat för att omvandla köpenhamnarnas osorterade hushållsavfall till biogas.

Utvärderingen har gjorts av Teknik och miljöförvaltningen i Köpenhamn som kört 450 ton osorterat avfall i en pilotanläggning där avfallet blandats upp med vatten och enzymer och sedan värmts upp.

Man lyckades få ut den biogas som var planerad. Men det handlade inte särskilt mycket om återanvändning – större delen av avfallet från processen hamnade i en förbränningsugn.

Det visade sig att det inte gick att återanvända resterna från biogasproduktionen där avfallet kokades samman i Dongs avfallssoppa, skriver ingenioren.dk.

Provresultaten visade att mjukgörarna från plasten översteg gränsvärdena vid var fjärde provtagning. Proven visade också på för höga koncentrationer av tungmetaller, främst kvicksilver, och höga halter med tjärämnen.

Cowi, som varit konsult till Köepnhamns kommun sammanfattar att resterna inte kan återanvändas inom jordbruket utan måste brännas.

Nu återstår frågan om biogasen kan betraktas som återanvänd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094